Tisdagspyssel

It's beautiful outside peeps! Höstens vackraste tid på ingång! Det vill jag ju inte missa! Det känns det typ som jag har gjort idag! Har suttit framför denna datorskärm säkert 10 timmar. Hur tragiskt låter inte det?! Men what to do, de är endel saker som måste lösas och då är det ju bara att jobba för det. Håller på och kollar på vilka kurser jag kommer kunna läsa i Australien, det är så meckigt att få till så det ska passa tidsmässigt, innehållsmässigt etc så jag kan tillgodoräkna det till min utbildning i Sverige sen. Menmen. Tack o lov har jag världens bästa ressällskap, Felicia och Sandra, så vi slår våra kloka huvuden ihop. Och jag tror ju att det kommer vara värt det, det är därför jag väljer att lägga ner tid på detta! Och hag utvecklas ju mycket längst med vägen också. En stor anledning att jag vill åka är ju att lära mig engelska ännu mer, så mycket nytta har jag ju av att bli bekväm med det språket märker jag. O nu är det ansökningsformulär, webbsidor, mail hit och dit- allt på engelska. That is very good. 
Belöningen blev att åka till gymmet, där har jag alltid kul, så mycket saker o pyssla med!!!  Okej såg kanske lite tråkigt ut på bilden inser jag. Pratade i tele med bror och mor också, mycket fint mycket fint. 
NU- sova. Kramkramkram på er alla fina!!!

Rutiner

Dagarna rullar på här. Hinner jag med? Ja jo, men ändå okej. I fredags hade jag alltså en 5 h lång tenta med frågor som rörde allt mellan himmel och jord. Jag skrev o skrev o skrev o skrev. Hade kunnat sitta 5 h till. Lunchlådan hann jag inte äta. Känslan efteråt var ändå okej . Har inte tänkt på tentan många sekunder efter jag gick ut ur salen om jag ska vara ärlig. Nu ska den rättas och får väl svar här inom kort. Hoppas såklart slippa göra om den.
 
Det som hänt som är väldigt roligt är att jag har fått hänga mer med dem jag bor med! SÅ FINA. Det är cirka 10 ungdomar som bor på detta stödboende. Jag bor alltså i egen lägenhet på översta våningen med eget kök osv. De andra har varsit rum och gemensamma ytor med kök, matsal och så. Har jobbat några pass. Då lagar jag middag, käkar med dem,  bakar något med dom, äter kvällsmacka med dem. Så fint o få börja lära känna dem. Ska vara noga med att kunna hålla samma fokus på skolan även fast jag även har detta jobb! Har ju inte jobbat samtidigt som jag pluggar förut. (dock känns ju detta jobb som ett bra jobb att ha om något vid sidan av studier). Men vill ha full fokus och få ut så mycket som möjligt av utbilndningen!! Priviligerad att få gå där, när jag kom in var det 80 antagna och drygt 2500 reserver. Så är tacksam och vill ta vara på dessa år så mycket jag kan. 
 
Den här veckan har jag känt mig lite tankspridd och frånvarande, tack och lov är det otroligt lugn vecka på skolan så jag klarar ändå plugget fint. Här kommer en liten hög med bilder från förra veckan! 
 
Saknar er alla nära och kära! Skicka gärna en hälsning hur ni har det där hemma och vad som händer i era liv! Kramkramkram
 
 
 
 
många timmar hit och dit att nöta in gammal kunskap
 
hejja hjärnan jobba jobba
 
blod till knoppen 
 
För vi skrev tentaaaa och firade med att spela beer pong turnering på kvällen, åkte dock ut första matchen hehehhe
 
 

Träna hjärna och kropp

Träna hjärna och kropp, det är det jag pysslar med om dagarna! Har köpt gymkort på en taggad gym kedja så längtar alltid o få gå till gymmet o väl där är jag som när man släpper lös ett barn i en lekpark! Så mycket roliga saker o hängla o klänga i så ujujuj. Träna hjärnan är också kul. Det jag tränar hjärnan med är ju kunskap om just hjärnan. Hur det bildas nya cellkroppar och axoner och hit och dit. Hjärnan är ju en alltför avancerad makapär för att vi ens ska vara i närheten för att förstå den, men vi gör ett litet tappert försök att förstå en del av det. Tycker de är lite kul att tänka på just den grejen, att vi människor desperat försöker få kunskap om hur vi själva fungerar! Att vi är en hopsättning av hundra tusen miljarder celler som Gud har skapat och vi människor kämpar och kämpar för att förstå oss på just.. oss själva.. och vi själva liksom bara fungerar trots att vi ofta inte har nån aning om hur det ens går till hahah, lite komiskt eller hur?! Därför har jag svårt att tänka att det inte skulle finnas något som är väääldigt mycket större än oss små (men dock perfekt skapade) varelser! 
Lite kvällsfilosofi blev det visst såhär på kvällskvisten! Krupit ner i sängen och kropp o huvud är supertrötta så hoppas på att däcka så fort jag lägger huvet på kudden. Här kommer lite bilder för nu har det varit mer text en bilder de senaste inläggen! Kram på er!!
 
pluggmys
så snabb att hon inte ens hinner fångas på bild!!
läpptift o finklätt på Charlottas 30årsfest 
 me and my sexy ladies  <3 Safety first!! Cykla i Stockholm= livsfara
 
 
 

Tentaplugg

Halli hallå allesammans! Här har jag börjat komma in i vardag och rutiner, me like. Morgon till sen eftermiddag går åt att plugga och kvällar och helg ledigt som jag brukar ha det. På fredag har vi alltså en fem timmar lång tenta på de två första åren. Så den håller vi på och preppar för nu. Träffar mina fina vänner på dagarna och finular över frågor. Tänkte att ni kan få lite psykologkunskap, det här är ett axplock av vad vi lär oss
 
 
Fråga: Erik 9 år misstänks ha en intellektuell funktionsnedsättning. Din uppgift som psykolog är att ta reda på om så är fallet. Vad gör du? Vilka etiska problem kan du stöta på i samband med utredningen?
 
 
Svar: Beteendeobservation och intervju med anhöriga och med Erik. Insamling av annat material som till exempel tidigare skolprestationer, BVC-anteckningar och info från förskolan. → Jag samlar in allt material utan att på förhand ha en tydlig hypotes om vilka svårigheter Erik har. Uteslut inga andra diagnoser. Screena för “alla” tänkbara tillstånd och smalna av därifrån. 

Etiska problem? Föräldrar som inte samarbetar eller håller med. Min observation stämmer inte överens med föräldrar eller skola. Observationen visar en sak men testresultaten något annat - hur tolkar man detta? Andra yrkesgrupper har invändningar som “ställer till det”. Ett annat etiskt problem kan vara om man ska sätta en diagnos om Erik ligger på gränsen för utvecklingsstörning (IK under 70). Kommer det innebära ett stigma, vill föräldrarna att Erik ska få en diagnos eller inte? Kommer han att få hjälp med en diagnos, och ingen hjälp utan?

 

Exempel på en till fråga:

 

Fråga: Redogör för vilka olika färdigheter (t.ex. uppmärksamma och tolka social signaler) som ett barn måste utveckla för att på ett framgångsrikt sätt kunna hantera problem som uppstår i umgänge med kompisar? Reflektera även kring varför barn med psykiatriska diagnoser (t.ex. autism, ADHD) ofta får problem med sina kamratrelationer!

 

Svar: Ett barn måste utveckla förmågan att sätta sig in i vad en annan person tänker. Detta är något vi lär oss i fyraårsåldern. En annan sak som barn behöver utveckla är det sociala spelet och vetskapen om hur en ska bete sig i olika kontexter. Detta lär sig barnet utifrån social inlärning. Barn med psykiatriska diagnoser kommer inte ha lika lätt för att se och lära in dessa sociala koder och mönster. Detta kan ge följder av utanförskap. Dodge model kan förklara hur social problemlösning sker och vi ska nu titta på hur det kan se ut när ett barn med ADHD ska ta sig an en social kontext utifrån dodge model. Dodge modell utgår ifrån 6 olika på varandra följande komponenter av problemlösning, som iakttas hos barn. 

 

Fråga: Beskriv sömnens olika stadier? Hur varierar dessa under sömnen? Beskriv översiktligt de biologiska mekanismer som styr människans dygnsrytm? Och sist men inte minst – hur ser du på sömnens funktion?

 

Svar:
Sömnens olika stadier: Man brukar skilja på två typer av sömn: REM-sömn (Rapid Eye Movement) och NREM-sömn (Non Rapid Eye Movement). Sömnen består av 5 olika stadier.

NREM-sömn kan delas in i 4 stadier. Varje stadium representerar ett visst sömndjup:
I stadium 1 inleds insomningen, man sover och vaknar lätt och muskel och ögonaktivitet avtar. Under denna fas kan man ibland uppleva ryckningar i kroppen när man håller på att somna in.
Stadium 2 kallas bassömn och utgör ungefär hälften (40-60 %) av totala mängden sömn under en natt. I denna fas avstannar ögonrörelserna och hjärnvågorna blir långsamma.
Det är stadium 3 och 4 som brukar kallas för djupsömn och det är under dessa stadier som den bästa återhämtningen sker. Stadierna karaktäriseras av mycket långsamma hjärnvågor och att man har svårt att vakna. Slutligen under stadium 5 sover vi REM-sömn. Andningsfrekvensen, pulsen och blodtrycket ökar. Hjärnan är nu nästa lika aktiv som i vaket tillstånd, ofta har man bisarra drömmar samtidigt som musklerna är utslagna (troligtvis pga. att man inte ska kunna leva ut sina drömmar). REM-sömnen anses vara viktig för inlärning och minnet.

Djupsömn är viktig för återhämtning och plasticitet. REMsömn är viktig för inlärning och minnet

Hur de varierar under sömnen:
Dessa stadier varar tillsammans ungefär 90-120 minuter och upprepas därefter i samma ordning. Det innebär att man först somnar in, sover djupare och djupare, därefter sover lättare, vaknar till, somnar om, börjar sova djupare osv. Detta sker mer eller mindre regelbundet under natten och totalt upprepar man mönstret 4-6 ggr. Man sover mer NREM-sömn i början av natten, medan REM-sömnen dominerar i slutat av natten. Hur mycket återhämtning sömnen ger beror på mängden djupsömn. De första timmarna ger bäst effektiv återhämtning.

Biologiska mekanismer som styr människans dygnsrytm:
Kroppens huvudsakliga mekanism för att styra vår biologiska rytm finns i ett område av hjärnan som kallas “the suprachiasmatic nuclei” (SCN), en liten del av basen av mediala hypotalamus som ligger alldeles ovanpå synnervskorset. Dygnsrytmen styrs av ett invecklat medfött genetiskt maskineri och dels direkt av ljusinflödet till ögat. Vissa av näthinnans ganglieceller är i sig själva direkt ljuskänsliga. De ljuskänsliga gangliecellernas axoner bildar den retino-hypotalamiska ledningsbanan som utgör en del av synnerven och slutar huvudsakligen i den SCN-kärnan. SCN-kärnan sänder i sin tur ut nervimpulser till ett stort antal områden i hjärnan bl.a. noradrenalinkärnan och serotoninkärnorna. SCN-kärnan kontrollerar dygnsvariationen genom att påverka tallkottkörtelns produktion av hormonet melatonin. Melatoninproduktionen är högst under dygnets ”mörka” period och anses vara betydelsefullt för en normal nattsömn. Kortisol och födointag är också med i processen.

Syn på sömnens funktion:
Sömnen har en rad olika viktiga funktioner: Inlärningsförmåga
o Hippocampus reaktiveras – information konsolideras och blir mindre beroende av hippo.
o Stärker procedurminne
Biologisk rytm – homeostas
Återhämtning och uppbyggnad
o Rensa slaggprodukter
o Stärker immunfunktion
o Kyler hjärna och kropp
o Synaptisk homeostas
o Skyddar oss från att gå runt halvsovande

 

Enjoy peeps! Ändå ganska kul o kunna eller hur? Kramkramkram till er 

 

 


Flyttdags

Hade så fina dagar i Mull/ Örebro .. så fint o få träffa alla!! Så tacksam. Har inte direkt längtat tillbaka till Stockholm, men nu väl här så minns jag också hur fiiiin denna staden är! Förundras varje dag av alla byggnader  parker osv.. Ute o sprang igår längst med vattnet vid Djurgården.. Så fint! Så flyttlasset har gått och skolan har dragit igång! Ska lägga upp lite pics på lyan tänkte jag lite senare. Lägenheten är en dröm för bra för att vara sann. Ett gammalt hus så den är inte nybyggd eller så men har allt jag kan önska och läget är orimligt bra här i huvudstaden. En liten balkong som jag får klättra ut genom fönstret. Bor på högsta våningen så det är stjärnhimmel över mig på kvällarna så där sitter jag gärna nu medan sommaren är kvar litegranna! Och skolan. Nu går vi igenom de två första åren och ska tenta av dem nästa fredag hehheh hejja hejja! Men det är roligt o fräscha upp minnet och faktiskt se hur mycket vi lärt oss!! Damma av och plocka fram gammal kunskap!! Bra grej. Hoppas på att ro tentan i land! I alla fall tycker jag det är väldigt intressant så jag stressar inte upp mig över tentan utan försöker mer se det som att det är kul o få så mycket kunskap om något jag tycker är viktigt! Ujujuju låter ju överdrivet positiv alltså hehehe. Men what to do those beautiful days de är ju faktiskt såhär jag känner. O de är ju allt för många människor här i världen som fokuserar på negativa grejer också kan jag tycka så detta får vara ett monsterpeppigt inlägg!! Snart dags o knoppa in!!! Kramkramkramkram
Bild från när jag o Banani åkte till Stadshuset för att rösta! hur vacker tjej? o hur fin byggnad? 
 

RSS 2.0